Компютрите

отвън и отвътре

©Христо Тужаров, 2007

ОСНОВНИ СЪСТЕЗАТЕЛИ В КОМПЮТЪРНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ

 

[Home] [Карта на книгата] [Асеневци] [Инфопедия] [За проекта] [Начало на книгата]

 

ВЪВЕДЕНИЕ В КОМПЮТРИТЕ 

СЪЩНОСТ НА КОМПЮТЪРА

АЛГОРИТЪМ НА РАБОТА  КОМПЮТЪРА

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КОМПЮТЪРА

ОСНОВНИ СЪСТЕЗАТЕЛИ В КОМПЮТЪРНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ

ИСТОРИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА КОМПЮТРИТЕ

ПРИМЕРИ  ОТ ИСТОРИЯТА  НА КОМПЮТРИТЕ

 

 

MICROSOFT CORP.

Софтуерна империя,  налагаща тенденциите  в  компютърна индустрия. Ръководена от Бил Гейтс, Microsoft e монополист в производството на софтуер и  е основен участник в развитието на информационните  технологии.

INTEL CORP

Лидер в производството на микропроцесори с над 60% пазарен дял, Intel диктува тенденциите и в чипсетовете, кеш паметите  и дънните платки. Ръководена от Анди Гроув, фирмата  постоянно доказва закона на Мур  /съосновател на Іntel/ - “ процесорната мощ се удвоява на всеки 18 месеца”.

AMD CORP.

Основен конкурент на Intel в производството на процесори, през последните години AMD налага собствени тенденции и се утвърждава като лидер в производството на нисък и среден клас процесори.

IBM CORP.

Дълго време “синия  гигант”, отстояваше позицията си на лидер в компютърната индустрия, за да стане през последните  години свидетел на избледняването на собствената си слава. Въпреки това IBM си  остава основен състезател и постепенно  излиза от  дългогодишния си спад.

NETSCAPE COMMUNICATIONS CORP.

Бързо развиваща се фирма за софтуер за Internet, довела WWW до милиони настолни компютри. Произвежда изделия, които обхващат всички страни на компютърните мрежи.

SUN MICROSYSTEMS INS.

Водеща в производството на графични работни станции, през последните години фирмата е насочила вниманието си да направи от  Java утвърдена софтуерна платформа.

COMPAQ COMPUTER CO.

Преуспяващ производител на персонални компютри, фирмата е водеща в пазара на сървъри  и  активно участва в налагане и стандартизиране на  тенденциите в компютърната индустрия.

HEWLETT-PACCARD CO.

Лидер ва пазара на принтери, фирмата е в челните редици на производителите на персонални компютри и работни станции. Работи заедно с Иntel върху Merced - следващото 64-битово процесорно поколение.

APPLE COMPUTERS INC.

Създала персоналния компютър и благодарение на това, станала водеща в компютърния бранш, фирмата преживя упадък през последните години. Независимо от това тя остава основен състезател в компютърната надпревара, за което говорят последните и изделия.

ORACLE CORP.

Лидер в производството на софтуер за релационни бази данни, фирмата  създаде стандарта за мрежов компютър

DELL COMPUTER CORP.

Най - големия в света директен разпространител на персонални компютри, фирмата е известна с агресивната си пазарна стратегия. Разполага с най-богатия компютърен магазин в Internet.