Мрежови приложения

© Христо Тужаров, 2012

 

История на търсещите системи

 

Home | Съдържание | Облачен компютинг | Консултации | Асеневци

Търсещи системи

 

История на търсещите системи

 

Структура на търсеща система

 

Google

 

 

В ранните дни на Интернет, броя на потребителите и наличната информация са относително малки. Ресурсите на Интернет се използват от университети и лаборатории с научноизследователски цели.

 

Каталози на сайтове

Един от първите начини за организиране на достъп до информационни ресурси в мрежата се явяват каталозите на сайтове, където връзките към ресурси са групирани по теми.

 

Април 1994 година  - стартира първия подобен проект, сайта Yahoo. След като броя на сайтовете в каталога Yahoo става значителен, е добавена възможност за търсене на информация. Търсенето обхваща само информация съдржаща се в каталога.

 

Днес каталозите с връзки към сайтове не са актуални. Причината – предоставят информация за малка част от Интернет.
Най - добрият каталог в в мрежата DMOZ (или
Open Directory Project) съдържа  информация за 5 милиона ресурса, като в същото време базата данни на търсачката Google се състои от повече от 8 милиарда документи.


Търсещи системи

 

1990г - създадена е първата търсеща система наречена Арчи (умалително на английското archive, архив) от Алън Емтидж, студент в университета "МакГил" в Монреал. Търсачката търси файлове на FTP сървъри.

 

1993г – създадена е първата истинска Web търсеща система Уондекс (Uondeks) от Матю Грей. Тя осъществява търсенето с помощта на Web робот.

 

1994 година - реализира се проект за пълноценна търсеща система WebCrawler


1995 година - появяват се търсещите системи
Lycos и AltaVista. Последната дълги години бе лидер в областа на търсещи системи.

 

1996 г  - основана е Alexa През 1998 е интегрирана в най-популярният тогава браузър Netscape Navigator, а през 1999 в Internet Explorer на Майкрософт.


1997 година -  
Сергей Брин и Лари Пейдж създават Google в рамките на изследователски проект на Стенфордския университет. Google придобива известност чак през 2001 година. Днес Google, заедно с  Yahoo и MSN Search са най популярните търсещи системи в света. Те притежават собствени бази данни и алгоритми за търсене.

 

2004г -  Майкрософт дебютира с бета версия на резултатите на собствен робот наречен MSNBot. През 2005 започва да показва директно резултатите През 2006 година Майкрософт започва да мигрира към новата платформа за търсене Microsoft Live Search, а през 2009 създава нов продукт Bing.

 

Търсещите системи днес

  

По данни  на HitWise делът на търсачките в световната Интернет аудитория е следният:

  • Google — 65, 0 %

  • Yahoo! — 20,73%

  • MSN — 8,46 %

  • Ask — 3,69 %

  • Други — 2,12 %

Търсещите системи утре

 

Търсещите системи постоянно се усъвършенстват и няма съмнение в това, че те ще развиват:

  • Механизмите за индексиране на дълбоко скрити в сайтовете страници;

  • Нови възможности за разпознаване на автоматично генерирани страници;

  • Алгоритми за разпознаване и индексиране не само на HTML, но и на графики, следене за новини, организация на резултатите от търсенето в логически категории и т.н.

За по зъдълбочено запознаване с тенденциите в развитието на търсачките,  следете  Google Labs (http://Iabs.google.com).